Ferrotramviaria Cecilia Station

1st Prize
Category: 
Infrastructure
Design team: 
Arch Gaetano Mossa, Arch Paolo Mossa Idra, Arch Valeria Moscardin, Arch Emilio Mossa
Client: 
Ferrotramviaria s.p.a.
Place: 
Bari BA
Italy
Status: 
Competition
Period: 
2013

Starting from a contest with a tender project, the building of the Cecilia Station evolves through two conceptual elements.

The first is the maximum volumetric and enviromental impact reduction on the territory. For this reason, solar systems and water harvesting are used to improve the sustainability of the building along with cross and facade ventilations.

The second element is the value of the building in the infrastructural grid of the existing line of Bari underground through the use of materials similar to other stations already built.

Finally, starting from the tender project, the distribution parts are optimized saving space to be used for the ground floor and thus improving the access functionality of the station.